Verzekeringen & accountancy

Verzekeringen gezin, team en gezinshuisouders

Het verzekeren van een gezinshuis en zelfstandigheidstraining, is een vak apart. Gelukkig zijn er mensen die daar dan weer heel goed in zijn en het graag doen. Kinderen en jongeren die niet biologisch eigen zijn of waarover je geen gezag hebt kunnen verzekeren, kan alleen door middel van speciale polissen. Dat geldt voor WA (Wettelijke Aansprakelijkheid), maar ook voor bijvoorbeeld een reisverzekering. Daarnaast wil je je pand (huis) wat voor dit doeleinde gebruikt wordt verzekeren voor brand en opstal: ook geen sinecure.

Ook vanuit steeds meer regio’s verplicht voor het sluiten van een zorgcontract: de Beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Een enorm dure verzekering en dus echt iets om rekening mee te houden in je begroting en liquiditeit.

Omdat het een vak apart is, delen we hier heel graag de naam van onze zeer fijne assurantie tussenpersoon: Johan Meijer van Meijer Assurantiën in Hasselt (Ov). We kunnen Johan en zijn team van harte aanbevelen.

Zorgverzekeringen

Patrick en Marijke hebben als zorgverzekering DSW. De jongeren zijn tot hun 18e verzekert via hun ouders of, wanneer dit niet mogelijk is, bij VGZ vanuit de regiehouder (voogd, gezinsvoogd, casusregisseur etc.). Wanneer er sprake is van voogdij, ofwel het gezag ligt niet bij de ouders maar bij de jeugdbeschermingsorganisatie, dan zijn de jongeren verzekerd bij VGZ. Voor jongeren welke onder onze zorg vallen geldt dat als zij de leeftijd van 18 bereiken, we samen met die jongere op zoek naar een passende verzekering. We regelen dan ook met die jongere samen, wanneer van toepassing, de zorgtoeslag.

Accountancy

Hoewel we jongeren, vaak (heftig) getraumatiseerd, in een zo gezinsmogelijk situatie willen laten opgroeien, zijn we een bedrijf. Een onderneming. Dat betekent dat er (heel veel) administratieve verplichtingen zijn, waaronder een flink deel financieel. En laat dat als jeugdhulpverlener nou juist net je achilleshiel zijn. Een goede accountant met kennis van zaken, is onontbeerlijk.

Waar je onder andere aan moet denken is dat diverse zorgregio’s én het ministerie van VWS, jaarverantwoordingen verlangen. Simpel gezegd: ontvangen geld versus geleverde zorg. Om die verantwoordingen te kunnen maken is een goede boekhouding (inboeken, inlezen, coderen etc.) van groot belang. Wij doen dit d.m.v. het programma SnelStart. Het kost heel veel tijd om ieder bonnetje in te boeken en te categoriseren. Doe je het niet goed, dan wordt het te betalen belastingbedrag onterecht hoger of lager met alle gevolgen van dien.

En dan het belangrijkste: een accountant die volledig is ingevoerd in de wetgeving rondom dit type jeugdzorg, want, als gezinshuisouder woon je ook in het huis, dus een deel van je kosten voor eten, uitjes en hypotheek wordt gezien als inkomen. En over inkomen betaal je inkomstenbelasting. Daarnaast moet duidelijk zijn wat je per jongere uitgeeft op jaarbasis, wat kantoorkosten zijn en wat investeringen of reserveringen. Net als bij het verzekeren van dit type jeugdhulp, heeft ieder zijn vak. Wij hebben een zeer hulpvaardig en fijne accountant gevonden in Kooy Accountants & Belastingadviseurs uit ’s-Gravendeel (Zh). Meer specifiek zijn onze financiële helden: Hans van der Mark en Mieke Bijl. We kunnen hen van harte aanbevelen.