Het huis

Ons huis bestaat uit “het grote en het kleine huis”. Ofwel, het gezinshuis (het grote huis) en daarachter de zelfstandigheidstraining (het kleine huis). De achterdeur van het gezinshuis en de voordeur van de zelfstandigheidstraining liggen ongeveer 25 meter bij elkaar vandaan. Alle faciliteiten buiten zijn voor beschikbaar voor zowel de gezinsleden in het kleine, als in het grote huis. De zelfstandigheidstraining noemen wij “Achter het hert” omdat deze gezien vanaf de straatzijde, achter de schildering van een groot hert schuilgaat. De schildering is gemaakt door Maria Tiqwah. Zij maakte ook de deurschilderingen op de kamerdeuren van de jongeren. Deze zijn ook terug te zien via de link welke aan haar naam gekoppeld is.

Ons huis ligt aan een doorgaande weg tussen de dorpen Sleeuwijk en Woudrichem waar je 50km/u mag rijden. Vrijwel niemand houdt zich hier echter aan, maar gelukkig ligt het fietspad gescheiden van de rijbaan. In de voortuin ervaren wij geluidsoverlast van de weg, in de achtertuin, die veel groter is, zitten wij heerlijk in onze eigen bubbel.

Vlakbij de achterdeur van het gezinshuis staat een groot paletkrat met buitenspeelmaterialen. Deze staat direct naast ons “milieustationnetje” waarin plastic en metaal, GFT, rest en glas verzameld worden. Lege batterijen, elektrische apparaten en kleding worden in de schuur verzameld. Goede kleding wordt door vrijwilliger Chrisje een paar keer per jaar naar Kringloop Tilburg gebracht, de rest brengen wij zelf naar de milieustraat in Giessen.  In die schuur staan ook kasten met voorraden, is onze frituurhoek en staan zwemspullen zoals flippers en duikbrillen, maar ook skates, moonboots en kaplaarzen op maat gesorteerd. Verder is er veel ruimte voor het maken, herstellen en onderhouden van allerhande zaken waarbij werkbanken en gereedschappen nodig zijn. Ook zijn er in de tuin en op het erf diverse terrassen, ligbedden, schommelstoel, een levensgroot schaakbord, dieren(verblijven), fruitbomen, een moestuin, trampoline, een eettafel voor 20 personen en heel veel groen. Er zijn 6 parkeervakken op eigen erf en een grote houten chaletstijl fietsenschuur biedt plaats aan alle fietsen.

Hoewel wij officieel een jeugdzorginstelling zijn en dus aan allerhande voorwaarden moeten voldoen op het gebied van voornamelijk veiligheid, is ons huis vooral erg huiselijk en gezellig. Ja, het is groot, maar ook echt een huis. We eten aan een grote 12-14 persoons eettafel, hangen op onze 12-persoons bank en hebben allemaal een eigen slaapkamer welke uniek is ingericht. Op de zolder slapen de niet-inwonende teamleden, op de begane grond Patrick, Marijke en 2 jongeren. Op de begane grond zijn 2 badkamers. Op de verdieping slapen 5 jongeren, eventuele logees en is een sportzolder met fitnessapparatuur, een boksbal en een badkamer met douche, toilet en wastafel. Ook is er een kleine privé huiskamer van Patrick en Marijke. Verder staan er overal boeken- en spelletjeskasten en is er ruimte voor een planbord, heel veel foto’s, dieren(verblijven) en zijn er hoekjes om je terug te trekken. Er zijn een voor-, achter- en zijdeur en 2 schuifpuien. De ramen zijn groot en op de vloer liggen tegels met vloerverwarming. In de bijkeuken staan vriezers, koelkasten, wasmachines, een droger en staan voorraden. Beneden is ook de werkkamer met o.a. de dubbelslotkluis voor medicatie, en bord met fietssleutels, de telefooncentrale, werkplekken, een retourkluis voor medicatie en nog veel meer.

In de zelfstandigheidstraining zijn een badkamer, met daarin een toilet, douche, wastafel, wasmachine en droger. Verder is er een zithoek, een hoge eettafel met 4 barkrukken, een ruime keuken en 3 slaapkamers. Eén van de terrassen in de tuin zit direct achter de zelfstandigheidstraining en noemen we hier het ZT-terras. Ook de zelfstandigheidstraining is huiselijk en gezellig doch functioneel ingericht.

Vanuit veiligheidsverplichtingen kom je hier net iets meer (gekoppelde) rookmelders tegen dan in een gewoon huis, zijn afstapjes gemarkeerd met geel/zwarte tape, zijn er allerhande soorten brandblussers, nooduitgangen, en zijn gevaarlijke stoffen (stoffen met een oranje uitroepteken en op het etiket vermeld een p- en h-code) opgeborgen in een afsluitbare kast in de afgesloten schuur. Er is een BHV-tas die bij Patrick en Marijke op de slaapkamer logeert tijdens de nachten met daarin een BHV-plan en EHBO-materialen. Er hangen goedgekeurde EHBO-koffers, en de medicatiezakjes van onze baxterollen (voorverpakte medicatie via de apotheek met n.a.w. – gegevens daarop), worden weggegooid in een speciale 70 liter metalen kluiscontainer die 4 x per jaar geleegd wordt door een gespecialiseerd bedrijf. Er is een prikbord waarop informatie over de vertrouwenspersoon en de klachtencommissie hangt, maar er hangen ook foto’s en zaken zoals hoeveel zak- en/of kleedgeld je krijgt op welke leeftijd.

Ons huis is een jeugdzorginstelling voor vooral een thuis. Ons huis is thuis. Gezellig, veilig en een plek waar we graag zijn en ons ding doen. In dit huis gaan we Terug naar de Toekomst.