Gratis downloads

Omdat delen fijn is, kun je op deze pagina een aantal zaken gratis downloaden. De downloads worden je gratis aangeboden door Terug naar de Toekomst Jeugdhulp en Maria Tiqwah Art. Het copyright mag niet geschonden worden en als je het zelf deelt, dan stellen we het op prijs dat je de namen en links vermeld, zodat nog veel meer mensen er van kunnen genieten en profiteren. De afbeeldingen mogen niet zonder onze toestemming verandert of aangepast worden en ze mogen niet gedeeltelijk gedeeld of verspreid worden. 

Keti Koti vlag

Sinds 1863 wordt op 1 juli ieder jaar de afschaffing van de slavernij herdacht. Wij van Terug naar de Toekomst Jeugdhulp zijn van mening dat Nederland(ers) zich meer bewust mogen zijn van de rol die ons land had in de slavernij. Nederland en Nederlanders hebben mensen tot slaaf gemaakt, als bezit gezien en verhandeld. Op 1 juli herdenken wij van Terug naar de Toekomst Jeugdhulp de afschaffing van de slavernij en vieren wij die herwonnen vrijheid. 
 
De dag van de afschaffing heet Keti Koti en wordt o.a. gevierd in de voormalige Nederlandse koloniën De Nederlandse Antillen en Suriname. Het woord Keti Koti komt uit het Sranantongo en betekent “ketenen gebroken”. De herdenking/rouwverwerking vindt meestal plaats op 30 juni. 
 
Om stil te kunnen staan bij de afschaffing van de slavernij vroegen wij Maria een vlag te ontwerpen welke de lading zou dekken. Zij ontwierp een vlag waarvoor zij o.a. de handen van één van onze jongeren gebruikte. Het originele schilderij hiervan hangt vlakbij haar kamer in ons huis. Wij bestelden onze vlag bij De Dokkumer Vlaggencentrale en bieden hem hieronder graag ter download aan je aan. De vlag is ook te downloaden op Maria haar website.

Onderwijs: levensloop en kennismaken

In juli 2021 waren 3 van onze jongeren zich aan het voorbereiden op de zomervakantie en de overgang van groep 8 naar het voortgezet onderwijs. Als onderdeel van het afscheid van groep 8 of kennismaking van de eerste klas, werd o.a. alle jongeren verzocht een levensloop of iets soort gelijks te maken, te knutselen of in te vullen. Voor jongeren in de (specialistische) jeugdzorg geldt vaak dat hun levensloop niet zo florissant was en vaak ook dat ze op meerdere scholen hebben gezeten voordat ze op deze school kwamen.

Marijke schreef hierover een LinkedIn post welke veel gelezen werd en waaruit bleek dat er nog meer doelgroepen zijn die tegen deze einde- of eerste/nieuwe jaar opdrachten aanlopen en het als verdrietig of nauwelijks mogelijk ervaren. Het idee om dit anders vorm te geven, was geboren. Samen met Maria Tiqwah werkte zij en Patrick en met hulp van de jongeren die hier nu wonen, aan een alternatief idee: het vriendenboekje voor kennismaken en afscheid. Wij zijn enorm trots op en blij met dit resultaat en stellen het met plezier gratis ter beschikking aan iedereen die het wil gebruiken. Er zijn 5 varianten en de opmaak is zo dat als je het print je 2 dubbelzijdige vellen hebt. Gaatjes erin maken, in een map en klaar.